Omet al contingut

Patricia Urquiola porta l’artesania de GAN a la triennal de la National of Victoria a Melbourne

L’arquitecta i dissenyadora espanyola Patricia Urquiola, unida a GAN per una sòlida aliança creativa – una col·laboració que ha collit èxits com MIRAGENUANCESBANDAS, MANGAS ORIGINALMANGAS SPACEGARDEN LAYERS y DEGRADE – presenta el seu primer gran projecte a Austràlia en el marc de la NGV Triennial: “Recycled Woolen Island”, oberta fins al 18 d’abril de 2021.

Aquesta illa de la llana reciclada, ideada per Urquiola i desenvolupada al costat de l’equip de producció i artesania de GAN, utilitza només materials reciclats i té com a objectiu trobar un nou ideal de bellesa que parteix dels residus. La narrativa es construeix entorn del simple gest espontani de deixar els mitjons en el sòl, com passa cada dia en totes les llars. Aquests mitjons canviats d’escala es converteixen en peces en les quals asseure’s o recolzar-se, la qual cosa permet la creació d’àrees d’estar compartides que el públic mateix pot canviar i adaptar lliurement. No hi ha una disposició correcta; s’anima als visitants a jugar amb les peces, a posar-se còmode i a contemplar la fascinant vista de les vidrieres de Leonard French en el sostre de la sala.

L’elecció de l’aspecte terrazo de les peces va ser fonamental, perquè va permetre utilitzar fibres de materials descartats. De fet, en estreta col·laboració amb GAN, Patricia Urquiola va optar per dissenyar una instal·lació amb feltre obtingut a través d’una tècnica especial que permet utilitzar llana procedent de desfets o excedents de producció, mentre que per a teixir les lletres de les bandes i les peces de la paret es va utilitzar fil de PET 100% reciclat.

Dos tapissos, un de feltre i un altre de PET, tots dos 100% reciclats, donen la benvinguda a la instal·lació, mostrant una impactant declaració d’intencions: “Benvingut a l’Illa de Llana: simplement recolza’t i posa’t còmode. Les escombraries és part de la meva bellesa. La regeneració és la meva naturalesa. Tomba’t, mira cap amunt. Sóc una creació dels meus predecessors. Tots estem connectats i som interdependents. Les escombraries és reinvenció. La reinvenció és progrés. Un món en metamorfosi. Una visió fascinant.”